Kaštela iz mog objektiva

Josip Budiša

Evo kako izgleda knjižnica i okoliš ispred nje u Kaštel Gomilici nasuprot crkve:

Neprimjereno

 Kaštela iz mog objektiva

 Kaštela prema  zadnjem popisu stanovništva  2022. godine broji 38 000 stanovnika zbog čega  se smjestio  na top listu  među prvih 5  gradova po rastu  stanovnika. Kontinuitet rasta dovoljno govori  da su Kaštela poželjan grad za življenje. Izgradnjom vodovodne i kanalizacijske mreže koja je u tijeku, za očekivati je da će u mnogo čemu doprinjeti da se stanovništvo još više okrene poljodjelstvu i turizmu koji je već nekoliko godina u zavidnom porastu. Budući da smo skoro pa najmlađi grad u RH nakon izgradnje navedenih komunalija mladost će manje seliti iz svog rodnog grada.

Kao građanin u  svojim  osvrtima želim javnosti iznijeti neka svoja zapažanja koja zahtjevaju da se iz sigurnosnih razloga na njih očituje struka. Osvrnut ću se i na neka vizualno lijepo uređena zdanja, ali se ne uklapaju s istosvrsnim sadržajima  s  Kaštela.

I još nešto, po meni vrlo važno: Poznato je da su Kaštela po broju stanovnika drugi  grad u Splitsko - dalmatinskoj županiji, ponajviše zaslugom doseljenika iz bližih i daljih područja različitih kultura, a što bi značilo da u procesu akulturizacije postojeća obilježja uvriježene kulture preuzmu te nove doseljeničke kulture.

Za  početak navest ću jednu od više neuređenih  prometnica u gradu i jednu gradsku ustanovu nakaradnog izgleda.

Na slici se zorno vidi jesu li pravilno postavljeni kandelaberi uz cestu na blokovima ozidanom zidu kojim je s istočne strane omeđeno igralište HNK Jadran u Tamunić ulici, Kaštel Sućurac. Za vrijeme utakmica uz postojeći zid i kandalabere prolazi cesta koja nije signalno uređena i nema nogostupa, a automobili se kreću u oba smjera.

Ta  cesta produžuje se  preko uređenog raskršća „brze ceste“ na drugu makadan  cestu  - Put Dragočeva također usku i neuređenu u  koju  se trenutno postavljaja  vodovodna i kanalizacijske mreža. Takvih  i sličnih  slučajeva ima u svim Kaštelima.  Shodno tome nameće se pitanje: „Nije li sad trenutak, dok su Kaštela veliko gradilište, da se  iznađu sredstva kojim bi se umjesto sadašnjih „puteljaka“ izgradile suvremene prometnice?“ To bi  uveliko osnažilo razvoj Kaštela u svakom pogledu.    


Tagovi:

Podijeli ovu stranicu

VRH